Нарада директорів НВО, завідувачів філій та ПНЗ за участю начальника відділу освіти, молоді та спорту

7 листопада 2017 року відбулася інформаційно-методична нарада за участю директорів навчально-виховних об’єднань (НВО), завідувачів навчальних закладів НВО. Наскрізною ідеєю заходу стало чергове обговорення нового Закону України "Про освіту". Начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Керлсон С.В. особливу увагу приділив питанням демократизації освіти, автономії навчальних закладів, академічної свободи учасників освітнього процесу, формування ключових компетентностей, професійного розвитку та підвищення кваліфікації педагогічних працівників. Учасники наради спробували віднайти демократичні шляхи вирішення назрілих проблем, вкотре переконалися, що робота в команді є більш ефективною та результативною.

Головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Федик Г.І. розставила акценти на співпраці відділу освіти та керівників НВО у зв`язку із впровадження Закону України "Про освіту" та важливих кроках до реформування освіти, фактичного підґрунтя для впровадження ідей Нової української школи.

Директор Новоархангельського Центру по обслуговуванню закладів освіти Щербак О.Г. зосередила увагу на прогресивних нормах нового Закону задля впровадження якісних змін у навчання дітей та тому, що новий Закон «Про освіту» надає керівнику закладу освіти великі повноваження, але й ставить до цієї посади високі вимоги. Розглянула питання підготовки школярів до всеукраїнських учнівських олімпіад.

Юрисконсульт Новоархангельського Центру по обслуговуванню закладів освіти Гришко І.В. розкрила питання «Управлінські дії на місцевому рівні» та використання додаткових нормативних документів у шкільній практиці.

Про особливості організаційно-методичних засад сервісного обслуговування закладів загальної середньої освіти в умовах децентралізації управління освітою вела мову завідувач МК Центру по обслуговуванню закладів освіти Зубченко Т.В., яка схиляла учасників наради до розуміння того, що на сьогодні конче важливо, щоб кожен вчитель відчув сутність і необхідність змін у переході «від освіти знання до освіти компетентності», а науково-методичну роботу в школах спрямували на формування нової генерації вчителів, які будуть «агентами змін», новаторами побудови сучасної гуманної, креативної української школи.

На питаннях «Підготовка до ЗНО 2018. Впровадження навчально-методичного забезпечення початкової освіти відповідно до концептуальних засад Нової української школи» зупинилася методист МК Центру по обслуговуванню закладів освіти Матц Г.А. Вона познайомила учасників заходу з основними документами щодо проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2018 році та зосередила увагу учасників наради на змінах та реформах, які наразі відбуваються у сфері шкільної освіти пов’язаних із Концепцією Нової української школи, Державного стандарту початкової загальної освіти, Закону України «Про освіту», впровадженням інтегрованого навчання в початковій школі.

Говорила про те, що це стандарт, який покликаний змінити методи навчання, він компетентнісний за своєю суттю. З першого вересня 2018 року всі першокласники підуть навчатися за новим державним стандартом.

Процес реалізації нового Державного стандарту початкової загальної освіти необхідно здійснювати у відкритому діалозі, який передбачає широке залучення кращих педагогів-практиків, методистів, адміністрацій шкіл. Тому, з метою методичної підтримки вчителів, які з вересня 2018 року впроваджуватимуть новий Державний стандарт початкової загальної освіти на базі МК Центру по обслуговуванню закладів освіти 23 листопада буде надана практичної допомоги педагогам, які у 2018/2019 н.р. розпочнуть в 1-х класах навчання по-новому.

Методист МК Центру по обслуговуванню закладів освіти Зеленецька Л.В. вела мову про складання перспективного плану проходження курсів підвищення кваліфікації та атестацію педагогічних працівників.

Методист МК Центру по обслуговуванню закладів освіти Коваленко О.Ю. окреслила спільні дії освітян району щодо роботи з обдарованими дітьми, дала вичерпні відповіді на запитання, як шукати шляхи, підходи, методи до роботи з обдарованими.

Методист МК Центру по обслуговуванню закладів освіти Будник Т.М. ознайомила з особливостями організації освітнього середовища, зокрема, виховної роботи, поділилася практичним досвідом використання можливостей змагань, конкурсів та їх результативності. Акцентувала увагу на тому, що вони успішними будуть тільки тоді, коли зміняться методи роботи вчителів, коли вчителі перейдуть до педагогіки партнерства та буде здійснюватися психологічний супровід їх професійної діяльності.

Учасники наради жваво обговорили проблемні питання сучасної освіти, орієнтовні заходи, які допоможуть здійснити позитивні зміни у діяльності освітніх закладів Новоархангельського освітнього округу на основі вивчення кращих управлінських практик і показників.

/Files/images/2017-2018/20171107_115416-1.jpg /Files/images/2017-2018/20171107_111606-1.jpg /Files/images/2017-2018/20171107_113510.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 388

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.